Nyitvatartás:  Hétfő‑Péntek  09:00‑17:00   Szombat 09:00‑12:00
Telefon:  +3630/30-60-666

Xiaomi Redmi S2 teszt: az ár-érték bajnoka

Sel GSM > Hírek > Phone > Xiaomi Redmi S2 teszt: az ár-érték bajnoka
Xiaomi Redmi S2 teszt: az ár-érték bajnoka

Ugyan csúcsmobilokkal lehet nagyot villantani, de a középkategóriából lehet erős mennyiségeket eladni, a Xiaomi pedig ezen a téren jól ügyeskedik az S2-vel. A tesztünk végén még egy akciós ajánlatunk is van a mobilra.

A Xiaomi pár év alatt vált egy sokadik kínai gyártóból meghatározó mobilpiaci szereplővé, és épp ezért most már kemény elvárásoknak is meg kell felelnie. Kissé kaotikus is, ahogy mostanában kevergeti a kínálatának egyes elemeit, a világ egyes szegleteiben Y1 néven futó készüléket kapjuk meg S2 néven. De ez csak próbb logisztikai csűrcsavarás, a lényeg úgyis az, mit tud a telefon, és persze mindezt mennyiért – ebben pedig nincs hiba.

Notch nélkül, stílusosan

Ugyan elsőre egy középkategóriára jellemző műanyag unibody testet láthatunk a készülék kicsomagolásakor, az viszont sokat emel a kinézeten, hogy jól összerakott házat kapott az S2. A kijelző szinte teljesen uralja az előlapot, a felemás megítéléső belógó szenzorsziget helyett pedig alul-felül egy vékony fekete csík húzódik.

A kijelző ugyan nem fullHD, csak HD+, viszont a 18:9 képarány és a jó fényerejű, színgazdag IPS panel teljesen rendben van – az már csak hab a tortán, hogy a rendszerben állíthatjuk a színhőmérsékletet, a kontrasztot és beállíthatunk egy szemkímélő olvasómódot is. A műanyag hátlap kissé gyűjti az ujjnyomokat, de a dobozban alapból megtalálható áttetsző szilikon tok ezen is segít, ezt nem árt azonnal felpattintani, már csak a sérülések minimalizálása érdekében is.

A kijelző fölött a szelfikamerát, az értesítő LED-et, a beszédhangszórót és a szenzorokat találjuk, az alsó csíkon meg semmit – az Android rendszergombjai a kijelzőn kapnak helyet virtuális gombként. A káva tetejéről nem spórolták le a 3,5 mm-es jack aljzatot és az infravörös portot sem, alul pedig a normál microUSB csatlakozót, a mono hangszórót és a mikrofont helyezték el. A bal kávábó “kiszúrható” tálcában külön van helye egy microSD kártyának és két nanoSIM-nek is. A hátlapon a LED vakus dupla kamerát egy kissé kiálló felületen találjuk, középen pedig az ujjlenyomat-olvasó figyel.

Belsőleg rendben

A mobilt a Qualcomm Snapdragon 625 lapkája hajtja, az általunk kipróbált modellben 3 GB RAM és 32 GB tárhely mellett (egyébként elérhető 4 GB + 64 GB verzió is). Ez az összeállítás ugyan nem csúcskategóriás, de még 2018-ban is teljesen vállalható sebességet és stabilitást ad a készüléknek. Nem ezen fogunk villámgyorsan Fortnite-ozni, az tény, de az összes általános alkalmazás és játék tökéletesen futott, ráadásul érezhető melegedés nélkül. A 3080 mAh kapacitású akkut sem terheli túl a rendszer, nagyjából másfél nap után lett “éhes” a készülék átlagos használat mellett.

Az Android 8.1-re húzott MIUI 9 szintén nem eszik sokat a rendszer erejéből, ráadásul az elsőre kissé merevnek tűnő UI-t a végletekig testre tudjuk szabni, így egy kifejezetten “vékony réteg” maradhat az alap droidon. Állítólag az S2 nemsokára megkapja a még flexibilisebb MIUI 10-et is, szóval érdemes frissítgetni.

A telefonon alapból van jó néhány app, de ezek nem nagy és felesleges bloatware típusok, inkább apró kiegészítők, mint az iránytű vagy a szkenner, a távirányító, a fájlkezelő, a jegyzettömb és az időjárás. A MIUI emellett egész jól használható extra biztonsági funkciókat is kínál a klónozott alkalmazásoktól az egyenként lezárható appokig.

Felemás kapcsolatok

Az önmagában szép dolog, hogy a microSD kártyahely kannibalizálása nélkül is van két nanoSIM kártyahelyünk, de sajnos ezek dual standby móüdban működnek. Jómagam egy magyar és egy osztrák kártyával próbáltam a készüléket, és ha az egyiken hívást kezdeményeztem vagy fogadtam, a másik csöndben lecsatlakozott a hálózatról, tehát ha ilyenkor keres valaki a másik számon, arról nem érkezik jelzés. Egyébként mindkét kártya LTE képes, emellett pedig 802.11 b/g/n WiFi-t (ami sajnos csak egysávos, de kifejezetten érzékeny) és 4.2-es Bluetooth-t is használhatunk adatátvitelre.

Hiányzik viszont az NFC, tehát nem S2-vel fogunk bankkártyát kiváltani, az infra port viszont jó pont, és még távirányító app is került a rendszerbe.

Jó fények, szép képek

Fotózás terén a középkategóriához képest egész jól teljesít az S2. A hátlapon egy dupla modult találunk, ebben egy 12 megapixeles, f/2.2 rekeszes, PDAF autofókuszos Sony IMX486 az alap, amit egy 5 megapixeles Samsung S5k5e8 segít a mélységinformációk terén. Szelfikre pedig egy 16 megapixeles, f/2.0 rekeszes Samsung S5k3p8sp dolgozik, ami valóban szép képet ad még gyenge fényben is, szóval az önfotózók szeretni fogják. A hátsó kamera alapértelmezésben fullHD videókat lő másodpercenként 30 képkockával, de az előre telepített Open Camera alkalmazással már 4K is elérhető. Optikai képstabilizátor nincs, elektronikus viszont akad, ami persze nem ugyanaz a szint, de azért biztos segít valamit.

A fotók minősége szintén csúcskamerákat idéz (bár azért nem a mobilos fotózás legtetejét), a dupla hátlapi kamera miatt jól működik a téma mögötti háttér elmosása is. Emellett HDR-t is bekapcsolhatunk a dinamikatartomány növelésére. Az előlapi kamerában még AI Beautify 4.0 nevű megoldás is segíti, hogy a lehető leghízelgőbb portrékat tölthessük fel magunkról a közösségi oldalakra.

Összegzés

A Xiaomi Redmi S2 nem tökéletes telefon, de épp ezért nem is az abszolút csúcskategóriában versenyez. A kapcsolódási lehetőségek között volt pár fájó hiányosság, a kijelző is igazán lehetne fullHD, és persze a Snapdragon 625 sem az elérhető leggyorsabb “motor”, de napi használatban, általános feladatokra kiváló teljesítményt ad ez a telefon, főleg jelenlegi árszintjén. Egyértelműen jól teljesít viszont a kamerás képességek terén, a dupla hátlapi modul nagyokat is megszégyenítő képeket készít és a meglepően nagy felbontású, AI-val megerősített szelfikameráért is jár a jó pont.

Forrás: https://pcworld.hu

Vélemény, hozzászólás?

Scroll Up