Nyitvatartás:  Hétfő‑Péntek  09:00‑17:00   Szombat 09:00‑12:00
Telefon:  +3630/30-60-666

Túl erős a titkosítás az applikációkban, hozzáférést követel a hírszerzők nemzetközi szövetsége

Sel GSM > Hírek > Blog > Túl erős a titkosítás az applikációkban, hozzáférést követel a hírszerzők nemzetközi szövetsége
Túl erős a titkosítás az applikációkban, hozzáférést követel a hírszerzők nemzetközi szövetsége

A Five Eyes nevű csoport tagjai az Egyesült Államok, Kanada, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Új-Zéland hírszerző hivatalait tömöríti.

“A magánélet nem abszolút”, és a “végponttól végpontig terjedő titkosítás használata ritka” állítják a Five Eyes tagjai. Jelenleg minden olyan technológiai vállalat veszélyben érezheti magát, amely nem hajlandó megadni a hozzáférést a “megfelelő kormányzati szerveknek”. Az alábbi nyilatkozatban olvasható a Five Eyes álláspontja:

“Az adatvédelmi törvényeknek meg kell akadályozniuk az önkényes vagy jogellenes beavatkozást, de a magánélet nem abszolút […] A bűnüldöző szerveknek az adatokhoz való jogszerű hozzáférésre való képességük és az adatok tartalmának megszerzésére és felhasználására való képességük közötti egyre nagyobb hézag sürgető nemzetközi aggodalmat okoz […]

A Five Eyes minden tagja meg fogja vizsgálni, hogy a nyilatkozat alapelveit milyen módon tudja a legjobban megvalósítani, beleértve az ipari partnerek önkéntes együttműködését is”.

A nyilatkozat elismeri a titkosítás fontosságát, de kiáll amellett, hogy a végponttól végpontig terjedő titkosítást nem szabad rutinszerűen elérhetővé tenni az üzenetküldéshez.

“A titkosítás elengedhetetlen a digitális gazdasághoz, a biztonságos kibertérhez és a személyes, kereskedelmi és kormányzati információk védelméhez. A Five Eyes tagjainak nem áll érdekében vagy szándékában gyengíteni a titkosítási mechanizmusokat. Azonban el kell ismernünk, hogy a végponttól végpontig terjedő titkosítást a terroristák is felhasználhatják […]

A kormányoknak el kell ismerniük, hogy a titkosítás jellege olyan, hogy előfordulnak bizonyos szituációk, amikor az információhoz való hozzáférés nem lehetséges, bár az ilyen helyzetek ritkák”.

Az Apple határozottan elutasította annak a lehetőségét, hogy gyengítse az iOS-t, annak érdekében, hogy az FBI hozzáférhessen a san bernardino-i lövöldöző üzeneteihez. Az almás vállalat végponttól végpontig történő titkosítást használ az iMessage és a FaceTime applikációkhoz, de az iCloud mentések titkosítását már az Apple felügyeli. Ennek tudatában a hatóságok bírósági úton próbálják kikényszeríteni a titkosítás feloldását az Apple-től. Korábban felmerült az is, hogy az Apple lépéseket tenne az iCloud titkosításának módosítására.

Vélemény, hozzászólás?

Scroll Up